Image

De Almeerse schaapskudde, wie kent hem nog niet?!

De gemeente Almere zet graag in op een duurzame aanpak van uitdagingen in de natuur. Een interessant voorbeeld hiervan is de strijd tegen het zogeheten onkruid ‘berenklauw’. Er zijn verschillende manieren waarop dit onkruid bestreden kan worden, en beheermanager Anke Delfos van de gemeente Almere heeft hier een leuke oplossing voor gevonden: de inzet van een schaapskudde.
In de afgelopen vijf jaar is de schaapskudde met veel succes ingezet in Almere, waarbij schapen al grazend het gras en onkruid ‘wegmaaien’. De schaapskudde trekt jaarlijks tussen maart en oktober dwars door de natuurgebieden van Almere Haven naar de Noorderplassen en vice versa.

Door de jaren heen hebben de schapen het onkruid en gras verorberd, en er ontstonden vragen over mogelijk creatiever gebruik van de schaapskudde. Het maaien van gras gaat de schapen enorm goed af, maar over welke kwaliteiten beschikken ze nog meer? Kunnen we de schaapskudde niet breder inzetten, om meer verbinding met Almere en haar bewoners te creëren? De schapen zijn namelijk benaderbare dieren, die tevens heel kindvriendelijk zijn. De wens ontstond om ideeën te verkennen die aanvullend werken op de activiteiten van al bestaande schaapskuddes in Almere, en te ontdekken wat bewoners graag willen zien met de schaapskudde die de gemeente beheert.

Er volgde een vraagstuk waarbij Academie van de Stad met enthousiaste studenten van Windesheim Flevoland aan de slag kon gaan. Marketingcommunicatiestudenten Gabriëlle, Emma en Lianne werken nu al sinds september met veel plezier aan dit mooie project. Zij staan in contact met herders en bewoners van Almere om meer te leren over de bekendheid en inzet van schaapskuddes in Almere: wat weten bewoners al en wat zouden zij graag willen zien? Wat kan de Almeerse schaapskudde betekenen in verbinding met andere schaapsinitiatieven voor haar stad en bewoners?

In de komende periode zullen de laatste onderzoeksresultaten worden opgehaald die worden gebundeld in een advies voor een evenement dat bijdraagt aan de naamsbekendheid van de schaapskudde, maar tevens voor meer verbinding zorgt met de Almeerse bewoners.

Binnen deze opdracht zorgt de vrijheid ervoor dat de studenten gestimuleerd worden om bijzondere ideeën aan te dragen en te ontdekken wat er mogelijk is. Daarnaast worden hun communicatieve vaardigheden in gesprekken met professionals en bewoners volop toegepast, en leren ze tevens om hun onderzoeksresultaten om te vormen naar inspirerende activiteiten voor hun eindproduct. De studenten zelf zien deze opdracht dan ook als een unieke kans om praktijkervaring op te doen als communicatieprofessional!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project