Image

Een kijkje bij onze stageprojecten

In september 2017 startten we in Almere met twee mooie stageprojecten: StudentJobcoach Refugees en StudentStagecoach. De hoogste tijd om deze projecten uit te lichten en eens te kijken naar de resultaten en voortgang tot nu toe!
Bij StudentJobcoach Refugees coachen studenten een studiejaar lang jonge statushouders. Ze begeleiden hen bij het bij de voorbereiding van het vinden van een passende opleiding, geven hen extra inzicht in studeren en solliciteren en bij het opbouwen van een netwerk in de stad. Van november t/m januari zijn de statushouders bovendien gestart met taalstages, zodat ze konden oefenen met hun Nederlands in de praktijk. Uit de coachgesprekken bleek dat de statushouders tevreden waren over de stages. Ook kwamen er positieve geluiden van medewerkers vanuit verschillende organisaties.

Hieronder een kort interview met de buurtsportcoach in Almere Buiten. Hij was een van de professionals die een aantal statushouders begeleidde tijdens hun stage.
Wat zijn jouw ervaringen met deze doelgroep naar aanleiding van de stage?
"Het was een relatief nieuwe ervaring voor mij. Een aantal van de leerlingen vond de activiteiten niet leuk om te doen. Ondanks dit heb ik iedereen alles laten ervaren. Ik heb de jongeren in hun kracht gezet door ze te laten doen waar ze goed in waren. Dit ging goed, de motivatie werd hoger en het werkte. Verder heeft de ervaring met deze doelgroep mij doen inzien wat voor meerwaarde mijn werk heeft. Een voorbeeld hiervan is een Irakese leerling die wekelijks in gesprek ging met een eenzame Irakese vader. Deze vader komt nog steeds iedere week samen met zijn zoon een praatje maken ondanks dat de leerling er niet meer is".

Dit was voornamelijk een taalstage, hoe is hieraan gewerkt?
We moesten allemaal Nederlands praten, ze moesten in gesprek gaan met mensen en ze hebben heel veel met de senioren gesproken in het buurtcentrum. In het begin van de stage zijn ze met een opdracht ernaar toe gestuurd. De leerlingen stapten uit zichzelf op mensen af om gesprekken aan te gaan. Ook tijdens de lunchsport en de naschoolse activiteiten moesten ze Nederlands praten met de kinderen.

Zou je deze stage ook aan andere instellingen aanbevelen?
Ligt eraan wat hun doel is, er hoort namelijk een hele investering bij om iets terug te krijgen. Echter zou ik het zeker aan raden. Wat ik eerder al zei: 'Het heeft een grote meerwaarde en biedt nieuwe mogelijkheden in het beroep.'

Het project StudentJobcoach Refugees wordt geleid door ouderejaars stagiairs Sharon en Sarah. Zij begeleiden op hun beurt weer 10 jongerejaar stagiairs, de coaches. Hieronder vertelt coach Laura over het project. 
"Mijn naam is Laura, sinds september ben ik werkzaam als stagiaire bij Academie van de Stad in Almere. Ik coach voor het project StudentJobcoach Refugees vier statushouders, mijn leerlingen, en voer wekelijks gesprekken met hen. Het zijn vier verschillende personen met ieder hun eigen verhaal en achtergrond. Door de coachgesprekken probeer ik samen met de leerlingen te werken aan hun doelen. Doordat we nu over de helft van het project zijn, merk ik als coach dat de leerlingen steeds beter weten wat ze wel en niet willen gaan doen in de toekomst. Ik vind het werken met deze doelgroep een aanrader voor iedere student die een sociale opleiding volgt. Dit vind ik mede omdat het een kwetsbare doelgroep is waarbij ieder een eigen verhaal heeft. Ook zitten ze vaak in dezelfde leeftijdscategorie en hierdoor kun je een goede motivatiebron zijn voor de leerlingen. Je kunt aan de leerlingen laten zien welke weg jij als student zelf hebt afgelegd, en hoe je met de juiste motivatie je eigen doelen en wensen kunt bereiken"

Bij StudentStagecoach richten tweedejaars HBO-studenten zich op het arbeidsfit maken van MBO-studenten die moeite hebben met het vinden van een relevante stageplaats. Ze begeleiden hen richting een geschikte stage door middel van peer-to-peer coaching. Sinds september zijn er achttien coachingstrajecten gestart waarvan er tot nu toe vijf succesvol zijn afgerond. Daarnaast heeft het team al vijftien trainingen gegeven en staan er nog een aantal gepland in mei en juni.

Coaching
De coaches worden aangestuurd door ouderejaars studenten Chris en Shermaine: de studentcoördinatoren. Zij vertellen er wat meer over:
"De tweedejaars stagiairs zijn dus volop bezig met de coaching van MBO-studenten. De doelen van de coaching verschillen per student. We zien dat de meeste studenten na een paar gesprekken een stage vinden. Het is super goed nieuws dat de studenten snel een stage vinden en vanuit StudentStagecoach bieden wij de studenten de mogelijkheid om ze te blijven ondersteunen tijdens de vaak spannende start van hun stage. Dit betekent bijvoorbeeld dat de coaches langs gaan op de stageplek, of één keer in de twee weken een gesprek plannen om op de hoogte te blijven van de stage en hoe het gaat met de student. Wij bieden deze extra coaching om ervoor te zorgen dat de student zich op zijn of haar plek voelt en het meeste uit zijn/haar stage kan halen. Ook ondersteunen we studenten die een vraag hebben die voortkomt uit de onderwerpen van onze trainingen. Bijvoorbeeld bij het solliciteren of op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij, naast stagegerelateerde vragen, bredere hulp kunnen bieden." 

De coaching kan de MBO-studenten veel opleveren. Zo laat een van de jongeren het volgende weten: "Ik maakte me veel zorgen dat ik geen stageplek zou vinden, maar dankzij de coaching van Bo heb ik gelijk een stageplek gevonden. Ook heeft zij mij geholpen met schoolopdrachten die ik niet begrijp, daar ben ik heel dankbaar voor. Als ik niet met haar in contact was gekomen zou het anders gelopen zijn!”